Düşünce Özgürlüğü için 8. İstanbul Buluşması, 9 Haziran 2012

Düşünce Özgürlüğü için 8. İstanbul Buluşması, 9 Haziran 2012

1995 yılından beri, yasalarda yer alan düşünce ve ifade özgürlüklerini kısıtlayıcı tüm engellerin kaldırılması için faaliyette bulunan “Düşünce Suçu(!?)'na Karşı Girişim”, 2001 yılından beri İstanbul Bilgi Üniversitesi İnsan Hakları Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi ile işbirliği içindedir.

İlki 1997 yılında düzenlenen Düşünce Özgürlüğü için İstanbul Buluşmasının 8.si İstanbul Bilgi Üniversitesi İnsan Hakları Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezinin desteğiyle, 9 Haziran 2012 günü Dolapdere Kampüsü’nde gerçekleştirildi.

Etkinliğin açılış konuşmaları, Uluslararası Yazarlar Birliği (PEN International2. Başkanı Eugene Schoulgin, Uluslararası Yayıncılar Birliği (IPA) temsilcisi William Nygaard, (İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch) Türkiye raportörü Emma Sinclair-Webb ve Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International) Türkiye raportörü Andrew Gardner tarafından yapıldı. Bir günlük bu program boyunca, her biri ifade özgürlüğü ile ilgili farklı bir alanı ilgilendiren paneller düzenlendi ve her panel öncesinde o konu ile ilgili tanıklar deneyimlerini kısa birer konuşmayla aktardılar.

Program, ünlü dilbilimci Prof. Noam Chomsky, Nobel Ödüllü Güney Afrika asıllı Avustralyalı yazar John Coetzee, çağdaş Amerikan edebiyatının önde gelen temsilcilerinden ve Asturias ödülü sahibi yazar Paul Auster, Man Booker ödüllü yazar, sanat eleştirmeni ve ressam John Berger, 2011 Hrant Dink ödülü sahibi Meksikalı aktivist gazeteci Lydia Cacho, Pakistan asıllı İngiliz yazar ve film yapımcısı aktivist Tarık Ali’nin de aralarında bulunduğu, beş kıtadan on ünlü kişiyle kurulan "görüntülü" telefon konuşmalarıyla sona erdi.