Uluslararası Konferans: "İfade Özgürlüğü ve Sınırları: Türkiye ve AB Ülkelerinde Ceza Hukuku ve İfade Özgürlüğü", 8 Haziran 2007

Uluslararası Konferans:

İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve Friedrich-Ebert-Stiftung Derneği tarafından ortaklaşa düzenlenen "İfade Özgürlüğü ve Sınırları: Türkiye ve AB Ülkelerinde Ceza Hukuku ve İfade Özgürlüğü" başlıklı uluslararası konferans 8 Haziran 2007 tarihinde İstanbul Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampüsü'nde gerçekleştirildi.

Prof. Dr. Turgut Tarhanlı (İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı) ve Dr. Roland Schmidt'in (Friedrich-Ebert-Stiftung Genel Sekreteri, Almanya) açılış konuşmasını yaptıkları konferansa toplam 4 oturumda konuşmacı olarak Fikret İlkiz (Avukat, İstanbul Barosu üyesi), Prof. Dr. Friedrich-Christian Schröder (Regensburg Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Almanya), Dr. Cristina Pavarani (Parma Üniversitesi Hukuk Fakültesi, İtalya), Prof. Dr. Roger Errera (Orta Avrupa Üniversitesi, Budapeşte; Conseil d’Etat (Fransa Yüksek İdare Mahkemesi) eski üyesi, Fransa), Prof. Dr. Joseph Jaconelli (Manchester Üniversitesi Hukuk Fakültesi, İngiltere), Dr. Juan Garcés (Avukat, Madrid Barosu üyesi, İspanya), Sara Whyatt (Uluslararası Yazarlar Birliği-International PEN Hapisteki Yazarlar Komitesi Program Direktörü) ve Prof. Dr. Turgut Tarhanlı (İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı) katıldılar. 

Konferansta, Avrupa ülkelerinin kendi yasalarında ve buna ilişkin uygulamada ifade özgürlüğünün hangi genişlikte veya hangi sınırlar içinde uygulandığı ile birlikte, bu çerçevede Türkiye’nin böyle bir tartışmadaki konumu da netleştirilmeye çalışıldı. Konferansın son oturumu hem bir değerlendirme paneli hem de katılımcıların sorularını ve görüşlerini açıklıkla ortaya koyabileceği bir forum biçiminde düzenlendi. 

Konuşmacılar 

Prof. Dr. Roger Errera
Conseil d’Etat (Fransa Yüksek İdare Mahkemesi) eski asli üyesi, Budapeşte Orta Avrupa Üniversitesi konuk profesörü. BM İnsan Hakları Komitesi’nin eski üyesi olan Errera adli ve hukuki reformlarla ilgili danışmanlık görevini sürdürmekte, Avrupa Komisyonu ve Avrupa Konseyi uzmanı sıfatıyla Orta ve Doğu Avrupa ülkelerini düzenli olarak ziyaret etmektedir. Basın özgürlüğü, özel yaşam hakkı, nefret söylemi, toplu hakaret, mülteci hukuku, din ve inanç özgürlüğü, laiklik ve yargının hesap verebilirliği üzerine çok sayıda yazı ve makaleleri bulunmaktadır. 

Dr. Juan Garces
Avukat, Madrid Barosu üyesi. Madrid Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdikten sonra aynı üniversitede 1966 yılında doktorasını tamamladı. İspanya, Şili, Belçika, Kolombiya ve ABD’de çeşitli üniversitelerde ders verdi ve araştırmacı olarak bulundu (1966-1990). UNESCO’da sosyal gelişim uzmanı (1971-1973) olarak çalıştı, halen UNESCO’nun daimi danışmanı; Şili ve Allende deneyimi, insan hakları, insanlığa karşı işlenen suçlar konusunda çeşitli kitap ve makaleler yayınladı. İnsan hakları alanındaki çalışmalarından ve Şili diktatörü Augusto Pinochet’yi İspanya’da mahkeme önüne çıkarmak için gösterdiği çabalardan ötürü Right Livelihood Foundation Alternatif Nobel ödülüne (1999), Letelier- Moffit insan hakları ödülüne (1999) Fransa Ulusal Liyakat Nişanı’na (2001) layık görüldü. 

Fikret İlkiz
Avukat, İstanbul Barosu üyesi. İfade özgürlüğü, medya hukuku ve basın hukuku konusundaki hukuki vakalarda büyük deneyimi olan bir hukukçudur. 

Prof. Dr. Joseph Jaconelli 
Manchester Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesidir. 1993 yılında Roma Üniversitesi ve 1996 yılında da North Carolina Üniversitesi’nde konuk profesör olarak görev yaptı. Enacting a Bill of Rights: The Legal Problems (1980); Open Justice: A Critique of the Public Trial (2002) adlı eserleri Cambridge Law Journal, European Human Rights Law Review, International and Comparative Law Quarterly, Oxford Journal of Legal Studies gibi dergilerde çeşitli makaleleri yayınlandı. 2006 yılında Cambridge Üniversitesi tarafından hukuk doktoru unvanına layık görülmüştür. 

Dr. Cristina Pavarani 
Parma Üniversitesi ve Floransa Üniversitesi’nde ceza ve karşılaştırmalı ceza hukuku bölümlerinde öğretim görevlisi ve araştırmacı. Uzmanlık alanları ceza hukuku ve karşılaştırmalı ceza hukukudur. Parma Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi (1999). Cambridge Üniversitesi’nde konuk araştırmacı olarak uluslararası ceza hukuku konusunda çalışmalar yürüttükten sonra doktorasını yine Parma Üniversitesi’nde tamamladı (2004). BM Sekreterliği İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nde ve Yasal İşler Departmanı’nda danışman olarak görev yaptı (2003-2004). Avukat, 2002 yılından beri Parma Barosu üyesidir. 

Prof. Dr. Dr. h.c. Friedrich- Christian Schröder 
Regensburg Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim görevlisi. 2004 yılına kadar aynı üniversitede ceza hukuku, idari yargılama usulü kanunu ve Doğu (Eastern) hukuku kürsüsü başkanı. Bonn, Berlin ve Münih Üniversitelerinde hukuk ve coğrafya (Doğu Avrupa) eğitimi aldıktan sonra doktorasını (1964) ve post doktorasını (1970) tamamladı. Halen Münih Doğu Hukuku Enstitüsü’nün başkanlığını yapan Prof. Schröder aynı zamanda Ceza Hukuku Birliği Alman Ulusal Komitesi’nin başkan yardımcılığı ve çeşitli hukuk dergilerinin editör yardımcılığı görevlerinde bulunmaktadır. 

Prof. Dr. Turgut Tarhanlı
İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi dekanı ve öğretim üyesidir. Ayrıca aynı Üniversite’nin İnsan Hakları Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü’dür. Uzmanlık alanları uluslararası hukuk, insan hakları hukuku ve insan hakları aktivizmidir. Mülteci haklarının korunması konusundaki katkıları nedeniyle 2002 yılında Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) tarafından onur belgesine layık görüldü. 2006 yılında, Avrupa’yı temsilen, Swedish NGO Foundation for Human Rights (İsveç İnsan Hakları için STK’lar Vakfı) International Council(Uluslararası Danışma Kurulu) üyeliğine seçilmiştir. Son yıllarda yayımlanan kitapları Ne Hukuk Ne De Ahlak: Yeryüzü Cehennemi; İnsansız Yönetim: Türkiye’de İnsan ve Hakları ve ortak editörlüğünü üstlendiği Türkiye’de Çoğunluk ve Azınlık Politikaları: AB Sürecinde Yurttaşlık Tartışmaları’dır. 

Sara Whyatt 
Uluslararası Yazarlar Birliği (International Pen) Hapisteki Yazarlar Komitesi Program Direktörü.