İlki 1997 yılında yapılan Düşünce Özgürlüğü için İstanbul Buluşmaları, bu alanda çalışan tüm uluslararası kurumların (Uluslararası Af Örgütü, İnsan Hakları İzleme Örgütü, Freedom House, Uluslararası PEN, Article 19, Sınır Tanımayan Gazeteciler, Uluslararası Yayıncılar Birliği, Gazetecileri Koruma Komitesi vs.) sürekli katılımı ile sürdürülen bir çalışma ve 2003’ten bu yana her iki yılda bir tekrarlanıyor. İstanbul Bilgi Üniversitesi İnsan Hakları Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Düşünce Suçu’(!?)na Karşı Girişim’in işbirliği ile "Düşünce Özgürlüğü için 9. İstanbul Buluşması" 24-25 Mayıs günlerinde santralistanbul’da gerçekleşti.
İki gün boyunca dört panel ve iki söyleşi ile süren etkinliğin açılış konuşmaları, Prof. Dr. Turgut Tarhanlı (İstanbul Bilgi Üniversitesi), Andrew Gardner (a.i.), Dr. Karin Deutsch Karlekar (Freedom House), Nathalie Losekoot (Article 19), Eugene Schoulgin (Uluslararası PEN) ve Emma Sinclair Webb (İnsan Hakları İzleme Örgütü, HRW) tarafından sunuldu.
"Şeffaflık ve İfade Özgürlüğü", "Kamuda Şeffaflık", "Medya ve Sosyal Medya’nın Rolü" ve "Soma ve Türkiye’de Şeffaflık" başlıklı panellerde, Prof. Dr. Yaman Akdeniz (İstanbul Bilgi Üniversitesi), Sevi Fırat (Şeffaflık Derneği), Ali Rıza Keleş (Alternatif Bilişim Derneği), Hıfzı Deveci (Kamu Yönetimi Uzmanı, Danışman), Gönenç Gürkaynak (Avukat), Fikret Toksöz (Helsinki Yurttaşlar Derneği Yönetişim Danışmanı), Ercan İpekçi (Gazeteci), Turgay Olcayto (Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı), Erol Önderoğlu (Bianet, Sınır Tanımayan Gazeteciler Temsilcisi), Deniz Zeyrek (Hürriyet gazetesi Ankara temsilcisi), Prof. Dr. Turgut Tarhanlı (İstanbul Bilgi Üniversitesi), Doç. Dr. Aziz Çelik (Kocaeli Üniversitesi), Murat Dinçer (Avukat, Helsinki Yurttaşlar ve Çağdaş Hukukçular Derneği üyesi), Eugene Schoulgin (Yazar, Uluslararası PEN, 2. Başkanı), Karin Deutsch Karlekar (Freedom House, Yönetici Editör), William Nygaard (Yayıncı, Norveç PEN Başkanı) ve Nathalie Losekoot (Article 19, Kıdemli Müdür) konuşmacı olarak yer aldılar.
Etkinlik, Düşünce Suçu(!?)’na Karşı Girişim’den Şanar Yurdatapan’ın moderatörlüğünde, Prof. Noam Chomsky (Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT), ABD) ile gerçekleşen söyleşiyi takiben İnternette sanal bir müze olarak tasarlanan ‘Düşünce Suçları (!?) Müzesi’nin açılışıyla sona erdi.