Essex İnsan Hakları Araştırma Yöntemleri Yaz Okulu, 27 Haziran-1 Temmuz 2016

Essex Üniversitesi İnsan Hakları Merkezi 2014 yılında “İnsan Hakları Araştırma Yöntemleri” başlıklı bir yaz okulu programını başlattı. İnsan hakları alanında araştırma yöntemleri ile bu tarz bir eğitim programını başlatmanın ardındaki motivasyon akademi, sivil toplum kuruluşları ve uluslararası kuruluşlar tarafından bu alanda çok fazla araştırma yürütülüyor olmasına rağmen insan hakları metodolojisine az önem atfedilmiş olması. 27 Haziran-1 Temmuz 2016 tarihleri arasında düzenlenen bu seneki yaz okuluna İstanbul Bilgi Üniversitesi İnsan Hakları Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden Öğr. Gör. Burcu Yeşiladalı katıldı. İnsan hakları alanında çalışan güçlü bir uluslararası kadro tarafından sunulan yaz okulunda araştırma tasarımı, metodolojisi ve etkisi üzerinde odaklanılırken sahadan örnekler ve vaka çalışmaları üzerinde duruldu. Yaz okulunun öğretim kadrosu ve oturum başlıkları şu şekilde idi:

• Prof. Lorna McGregor ve Dr. Ahmed Shaheed, Giriş ve programa genel bakış
  • Doç. Nora Sveaass, İnsan hakları ihlalleri mağdurları ile mülakat yürütülmesi
  • Dr. Róisín Ryan-Flood, Kalitatif veri analizi
  • Esther Major, Kadınlar ve kız çocukları ile mülakat; Ülke içinde araştırma yürütülmesi;
  • Dr. Başak Çalı, Tekil ve karşılaştırmalı vaka çalışmaları
  • Cosette Creamer, Göstergeler; Veritabanlarının işlevi
  • Barbora Cernusakova, İnsan hakları araştırmasında odak gruplar
  • Prof. Paul Hunt ve Prof. Geoff Gilbert, Özel oturum
  • Dr. Anita Gohdes, İnsan hakları ihlallerine dair veri toplanması
  • Dr. Simone Dietrich, Deneyler
  • Dr. Clara Sandoval, Geçiş sürecindeki toplumlarda zararın belgelenmesi ve tazmini
  • Prof. Paul Hunt, Sağlık hakkının etkisinin ölçülmesi
  • Prof. Todd Landman, Anketler; Sosyo-ekonomik ve idari istatistikler; Farklı araştırma yaklaşımları arasında seçim: Kalitatif ve kantitatif yaklaşımlar
  • Prof. Lorna McGregor ve Dr. Gary Williams, Hangi yöntem ne zaman kullanılmalı?

Yaz okulu katılımcıları eğitim boyunca Essex Üniversitesi’nden Dr. Gary Williams ile birebir görüşmeler yaparak mevcut araştırma planları ile ilgili geri bildirim aldılar. Essex İnsan hakları Yaz Okuu ile ilgili ayrıntılı bilgi için lütfen tıklayın (İngilizce)

Fotoğraf: University of Essex Human Rights Center