FREEMUSE 3. Uluslararası Müzik ve Sansür Konferansı, 25-26 Kasım 2006

FREEMUSE 3. Uluslararası Müzik ve Sansür Konferansı, 25-26 Kasım 2006

22 ülkeden müzisyen, müzikolog, müzik yapımcısı, müzik yazarları ve dinleyicileri, 25-26 Kasım 2006 tarihinde İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin evsahipliğinde gerçekleşen FREEMUSE 3. Uluslararası Müzik ve Sansür Konferansı’nda buluştu. Konferansta Küba’dan Endonezya’ya, Ortadoğu’dan, Batı Afrika’ya, Beyaz Rusya’dan, Çin’e, Zimbabve’ye kadar dünyanın dört bir tarafındaki müzik sansürünü ve müziksel ifade özgürlüğünü tartışıldı. Buluşmada müzisyenler sorunlarını kendi sanat dilleriyle anlatırken akademisyenler müzikte sansür konusunda yaptıkları son araştırmaları kamuoyu ve basın ile paylaştılar. Konferansın amacı, sansüre karşı neler yapılması gerektiği konusunda ortak tutumlar geliştirmek için zemin hazırlamak olarak ifade edildi.

FREEMUSE 3. Uluslararası Müzik ve Sansür Konferansı, DÜŞÜN (Düşünce Özgürlüğü Derneği), Türkiye PEN Merkezi ve Pera Festivali ile birlikte, İstanbul Bilgi Üniversitesi'nin katkılarıyla gerçekleştirildi. 

İki gün süren konferans programına, footoğraflar ve video kayıtlarına www.freemuse.org adresinden ulaşabilirsiniz. 

FREEMUSE (FREEdom of MUSical Expression – Müziksel İfade Özgürlüğü) müzisyenlerin ve bestecilerin ifade özgürlüğünü savunan bağımsız bir uluslararası kuruluştur. Merkezi Danimarka’nın Kopenhag kentinde olan FREEMUSE Kasım 1998’de gerçekleştirilen Uluslararası 1. Müzik ve Sansür Konferansı sonrasında kurulmuştur. Konferansa katılan müzisyenler, gazeteciler, araştırmacılar, müzik yapımcıları ve insan hakları savunucuları müzikte sansürün ne denli yaygın olduğu ve acilen müdahale etmek gerektiği görüşünden yola çıkarak yeni bir oluşum için biraraya gelmişlerdir. FREEMUSE Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Beyannamesinde dile getirilen prensipler doğrultusunda müzikte sansüre karşı çalışmalar yürütmektedir. Faaliyetleri arasında şiddetin belgelenmesi ve müzik hayatı üzerindeki etkilerinin tartışılması, medya ve insan hakları kuruluşlarının ve kamuoyunun bilgilendirilmesi, müzisyenlere destek verilmesi ve mahkemelerinin izlenmesi, baskı altındaki müzisyenlerin ve bestecilerin desteklenmesi için geniş çaplı ağların oluşturulması sayılabilir.