Eşitsiz Bir Toplumda Çocukluk: Çocuğun "İyi Olma Hali"ni Anlamak
Yazarlar: Pınar Uyan Semerci, Serra Müderrisoğlu, Abdullah Karatay, Başak Ekim Akkan, Zeynep Kılıç, Burcu Oy, Şaylan Uran
İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları 390
İnsan Hakları Hukuku Çalışmaları 16
ISBN: 978-605-399-234-9
İstanbul, Temmuz 2012
Ailesine yük olmamak için okul harçlığını çöplük alanında kâğıt toplayarak çıkartan 13 yaşındaki çocuğun iş makinesi altında kalması yasa boğdu. İlköğretim Okulu 5’inci sınıf öğrencisi, önceki gün öğleden sonra 17 yaşındaki ağabeyi ile birlikte çöplüğe gitti. 13 yaşındaki çocuk bölgedeki çukura girerek atıklar arasında teneke ve demir parçaları toplarken, M. E.’in kullandığı ve o sırada çöpleri ezen dozerin altında kaldı. Ağabeyinin kaybolduğunu fark etmesinin ardından yaklaşık yarım saat süren çalışmanın ardından çocuğun cesedine ulaşıldı. 13 yaşındaki çocuk, sekiz çocuklu bir ailenin oğluydu.
8 Kasım 2010 tarihli gazete haberi
Bu kitap yayına hazırlanırken, yukarıdaki haber çalışma dosyamızın ilk sayfasında yer alıyordu. Ne yazık ki bu haber, ne ilk ne de son. Ancak biz bu haberlerin acısına alışmak, yaşananları olağanlaştırmak istemiyoruz. Toplum ve devlet olarak sorumluluğumuzu yerine getiremediğimize dair çok açık bir kanıt bu. Bu kanıtı hepimiz için görünür kılmak ve "bir kez daha olmaması için ne yapmalıyız" sorusunu hep canlı tutmak istiyoruz. İşte bu kitap, bu çabaya dair ufak bir adım. Kitapta amacımız, çocukların 'iyi olma hali' yaklaşımı çerçevesinde yaşam hakkı başta olmak üzere tüm haklarını sağlamanın toplumun en temel görevi olduğu fikrini vurgulamak. Çalışmamızı bir tartışma başlatması ve farklı saha çalışmaları yapılmasına ve sonrasında bunları destekleyecek sosyal politikalar geliştirilmesine yol açması dileğiyle dikkatlerinize sunuyoruz.