Kadına Karşı Ayrımcılık: Hukuk, Toplum, Devlet ve CEDAW

Hukuk Dizisi: 019

ISBN: 978-605-71928-6-8

1. Basım: Zoe Kitap, İstanbul, Aralık 2022

Kitap, 1 Şubat 2022 - 31 Aralık 2022 tarihleri arasında yürütülen Hukukçular için Birleşmiş Milletler Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Ortadan Kaldırılması Sözleşmesi (CEDAW) Okuryazarlığı Projesi kapsamında hazırlandı. İstanbul Bilgi Üniversitesi İnsan Hakları Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından yürütülen projenin genel amacı; toplumsal cinsiyet eşitliği, kadına yönelik şiddet ve kadınların insan haklarına ilişkin uluslararası standartlar, uluslararası denetim mekanizmaları, bireysel başvuru usulleri ile CEDAW’ın yorumlanması ve uygulanması konularında hukukçuların farkındalıklarının artırılması ve bu alanda güçlendirilmesi idi.

Projenin amacına ulaşmak için, CEDAW’ı farklı yönleriyle ele alan okumakta olduğunuz bu kitap konunun önde gelen uzmanlarının katkılarıyla yayına hazırlandı. Proje ekibinden Gökçeçiçek Ayata ve Sevinç Eryılmaz’ın yanı sıra İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Uluslararası Hukuk Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve İnsan Hakları Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Turgut Tarhanlı; Birleşmiş Milletler Kadına Yönelik Şiddet, Sebepleri ve Sonuçları Eski Özel Raportörü ve Avrupa Konseyi İşkenceyi Önleme Komitesi Eski Üyesi olan Ortadoğu Teknik Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yakın Ertürk; İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Uluslararası Hukuk Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi İdil Işıl Gül; MEF Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Görevlisi ve İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği Koordinatörü L.LM. Avukat Nazan Moroğlu; Birleşmiş Milletler Kadınlara Karşı Ayrımcılığın Önlenmesi Komitesi Eski Üyesi ve Başkanı, Avrupa Konseyi Kadınlara Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddete Karşı Eylem Uzman Grubu (İstanbul Sözleşmesi Uzman Grubu - GREVIO) Eski Başkanı olan Ortadoğu Teknik Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Feride Acar; İstanbul Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Emekli Öğretim Üyesi ve İstanbul Üniversitesi Kadın Araştırmaları Merkezi Eski Müdürü Doç. Dr. Sevgi Uçan Çubukçu; İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gülay Arslan Öncü ve İstanbul Bilgi Üniversitesi’nden uzman araştırmacı Dr. Pınar Çağlı kendi uzmanlık alanlarından CEDAW’a bakarak kaleme aldıkları yazılarıyla kitapta yer aldılar.

Kitabı PDF formatında açmak için tıklayınız.

İçindekiler

► Derleyenler

►  Proje ve Kitap Hakkında

► Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi: Sonuç ve Süreç Geriliminde Antlaşmalar Hukuku, İnsan Hakları Hukuku ve Türkiye

Turgut TARHANLI

► CEDAW ve Özen Yükümlülüğü Standardı: Teori ve Pratiğin Uyumsuzluğu

Yakın ERTÜRK

► Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi ve Geçici Özel Önlemler

İdil Işıl GÜL

► CEDAW Uygulamasında Genel Tavsiyelerin Etkisi

Nazan MOROĞLU

► BM Kadınlara Karşı Ayrımcılığın Önlenmesi Komitesi’nin 35 No’lu Genel Tavsiyesi

Feride ACAR

► CEDAW’ın Türkiye Hikâyesi

Sevgi UÇAN ÇUBUKÇU

► CEDAW Komitesi’nin Türkiye’ye Dair Nihai Gözlemlerinde Kadının İnsan Haklarının İzini Sürmek

Gökçeçiçek AYATA

► Toplumsal Cinsiyete Dayalı Ayrımcılık Vakalarında CEDAW: Bireysel Şikâyet Başvurusu ve Soruşturma Usulleri Bağlamında Bir Potansiyel ve Etkililik Analizi

Gülay ARSLAN ÖNCÜ

► Kadına Yönelik Şiddet Vakalarına İlişkin Başvuru Mekanizması Olarak CEDAW Komitesi: Şahide Gökçe v. Avusturya ve Angela González Carreño v. İspanya Kararları

Sevinç ERYILMAZ

► CEDAW Komitesi Bireysel Başvuru Kararları Özet Çevirileri

Pınar ÇAĞLI

Kitap, İstanbul Bilgi Üniversitesi İnsan Hakları Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından yürütülen ve Federal Almanya Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu tarafından finansal olarak desteklenen “Hukukçular için Birleşmiş Milletler Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Ortadan Kaldırılması Sözleşmesi (CEDAW) Okuryazarlığı” başlıklı projesi kapsamında hazırlanmıştır. Kitabın içeriğinin sorumluluğu tamamen yazarlara ait olup, hiçbir suretle Federal Almanya Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu’nun veya İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin görüşleri şeklinde yansıtılamaz. Bu kitapta yer alan yazılar ve çeviri metinler kaynak gösterilmeden kullanılamaz ve izinsiz çoğaltılamaz. Her türlü hakkı saklıdır.