Kadına Karşı Ayrımcılık: Hukuk, Toplum, Devlet ve CEDAW, 15 Aralık 2023

İstanbul Bilgi Üniversitesi İnsan Hakları Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından yürütülen Hukukçular için Birleşmiş Milletler Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Ortadan Kaldırılması Sözleşmesi (CEDAW) Okuryazarlığı Projesi kapsamında hazırlanan Kadına Karşı Ayrımcılık: Hukuk, Toplum, Devlet ve CEDAW başlıklı kitabın içeriğine dair düzenlenen toplantıyla ilgili ayrıntıları ve toplantı kaydını aşağıda bulabilirsiniz.

Kadına Karşı Ayrımcılık: Hukuk, Toplum, Devlet ve CEDAW

Tarih: 15 Aralık 2023, Cuma

Saat: 13:00 - 15:30

Yer: Santralİstanbul Kampüsü, Enerji Müzesi Seminer Salonu

Hukukçular İçin CEDAW Okuryazarlığı Projesi
Sevinç Eryılmaz, Uzman Araştırmacı, İnsan Hakları Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi

Moderatör

Gökçeçiçek Ayata, Uzman Araştırmacı, İnsan Hakları Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi

Konuşmacılar

CEDAW: Antlaşmalar Hukuku, İnsan Hakları Hukuku ve Türkiye

Prof. Dr. Turgut Tarhanlı

İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi, İnsan Hakları Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü

CEDAW ve Özen Yükümlülüğü

Prof. Dr. Yakın Ertürk

Birleşmiş Milletler Kadına Yönelik Şiddet, Sebepleri ve Sonuçları Eski Özel Raportörü
Avrupa Konseyi İşkenceyi Önleme Komitesi Eski Üyesi
ODTÜ Emekli Öğretim Üyesi

CEDAW Komitesi’nin 35 No’lu Genel Tavsiyesi: Toplumsal Cinsiyete Dayalı Şiddet

Prof. Dr. Feride Acar

CEDAW Komitesi Eski Üyesi ve Başkanı
GREVIO Eski Başkanı
ODTÜ Emekli Öğretim Üyesi

CEDAW Uygulamasında Genel Tavsiyeler

Nazan Moroğlu, LL.M.

MEF Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Görevlisi
İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği Koordinatörü

Kitabı PDF formatında açmak için tıklayınız.

İçindekiler

► Derleyenler

►  Proje ve Kitap Hakkında

► Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi: Sonuç ve Süreç Geriliminde Antlaşmalar Hukuku, İnsan Hakları Hukuku ve Türkiye

Turgut TARHANLI

► CEDAW ve Özen Yükümlülüğü Standardı: Teori ve Pratiğin Uyumsuzluğu

Yakın ERTÜRK

► Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi ve Geçici Özel Önlemler

İdil Işıl GÜL

► CEDAW Uygulamasında Genel Tavsiyelerin Etkisi

Nazan MOROĞLU

► BM Kadınlara Karşı Ayrımcılığın Önlenmesi Komitesi’nin 35 No’lu Genel Tavsiyesi

Feride ACAR

► CEDAW’ın Türkiye Hikâyesi

Sevgi UÇAN ÇUBUKÇU

► CEDAW Komitesi’nin Türkiye’ye Dair Nihai Gözlemlerinde Kadının İnsan Haklarının İzini Sürmek

Gökçeçiçek AYATA

► Toplumsal Cinsiyete Dayalı Ayrımcılık Vakalarında CEDAW: Bireysel Şikâyet Başvurusu ve Soruşturma Usulleri Bağlamında Bir Potansiyel ve Etkililik Analizi

Gülay ARSLAN ÖNCÜ

► Kadına Yönelik Şiddet Vakalarına İlişkin Başvuru Mekanizması Olarak CEDAW Komitesi: Şahide Gökçe v. Avusturya ve Angela González Carreño v. İspanya Kararları

Sevinç ERYILMAZ

► CEDAW Komitesi Bireysel Başvuru Kararları Özet Çevirileri

Pınar ÇAĞLI

Kitap, İstanbul Bilgi Üniversitesi İnsan Hakları Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından yürütülen ve Federal Almanya Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu tarafından finansal olarak desteklenen “Hukukçular için Birleşmiş Milletler Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Ortadan Kaldırılması Sözleşmesi (CEDAW) Okuryazarlığı” başlıklı projesi kapsamında hazırlanmıştır. Kitabın içeriğinin sorumluluğu tamamen yazarlara ait olup, hiçbir suretle Federal Almanya Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu’nun veya İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin görüşleri şeklinde yansıtılamaz. Bu kitapta yer alan yazılar ve çeviri metinler kaynak gösterilmeden kullanılamaz ve izinsiz çoğaltılamaz. Her türlü hakkı saklıdır.

İlgili Proje

Hukukçular İçin CEDAW Okuryazarlığı (1 Şubat - 31 Aralık 2022)