Merkez tarafından “BİLGİ’de İnsan Hakları Hukuku Yaz Okulu”nun yedincisi düzenlendi, 7-13 Temmuz 2021

İstanbul Bilgi Üniversitesi İnsan Hakları Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi, 7-13 Temmuz 2021 tarihleri arasında BİLGİ’de İnsan Hakları Hukuku Yaz Okulu’nun yedincisini düzenledi. Online düzenlenen Yaz Okuluna bu yıl Ankara Hacı Bayram Veli, Beykent, Çukurova, İstanbul Aydın, Başkent, Yalova, Marmara, Yeditepe, Türk Alman, Ankara, Dokuz Eylül, İstanbul Gedik, İstanbul, Doğuş, Yaşar, TOBB Ekonomi ve Teknoloji ve İstanbul Bilgi üniversitelerinin hukuk fakültelerinden 30 öğrenci katıldı.

Yaz Okulunda anayasada temel hak ve özgürlükler; çocuk hakları; ifade özgürlüğü ve internet; iş dünyası ve insan hakları konularına yer verildi. Ayrıca bu yılın teması olarak belirlenen toplumsal cinsiyet çerçevesinde kadının insan hakları ve kadına karşı şiddet, CEDAW ve İstanbul Sözleşmesi, üniversitelerde cinsel taciz, İstanbul Sözleşmesi ile ilgili gelişmeler ve kadın hakları başlıkları ayrıntılı olarak ele alındı.

7 Temmuz 2021 tarihinde başlayan Yaz Okulunun açılışı İnsan Hakları Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi üyeleri Uzm. Arş. Gökçeçiçek Ayata,  Uzm. Arş. Sevinç Eryılmaz ve Pınar Çağlı (LL.M.)  tarafından yapıldı.

Yaz Okulunun akademik kadrosu ve oturum başlıkları şu şekilde idi:

• Anayasada temel hak ve özgürlükler, Doç. Dr. Ulaş Karan, İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi
  • İfade özgürlüğü ve internet, Prof. Dr. Yaman Akdeniz, İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi
  • İş Dünyası ve İnsan Hakları: Piyasa Zihniyeti Karşısında İnsan Hakları  ve Hukuk, Prof. Dr. Turgut Tarhanlı, İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi
  • Çocuk hakları – I: Uluslararası Hukukta Çocuk Hakları ve Adalete Erişim Hakkı, Av. Göktan Koçyıldırım, UNICEF Türkiye Ofisi
  • Çocuk hakları – II: Ceza adaleti ve çocuk, Dr. Öğr. Üyesi Mualla Buket Soygüt Arslan, İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi
  • Toplumsal cinsiyet-I: Kadının insan hakları ve kadına karşı şiddet, Uzm. Araş. Gökçeçiçek Ayata, İstanbul Bilgi Üniversitesi İnsan Hakları Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi
  • Toplumsal cinsiyet-II: Cedaw, Uzm. Araş. Sevinç Eryılmaz, İstanbul Bilgi Üniversitesi İnsan Hakları Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi
  • Toplumsal cinsiyet-III: İstanbul Sözleşmesi, Uzm. Araş. Gökçeçiçek Ayata, İstanbul Bilgi Üniversitesi İnsan Hakları Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi
  • Toplumsal cinsiyet-IV: Üniversitelerde cinsel şiddetle mücadele, Dr. Öğr. Üyesi Seda Kalem Berk, İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi

Moderatörlüğünü Uzm. Arş. Gökçeçiçek Ayata’nın üstlendiği “İstanbul Sözleşmesi ile ilgili gelişmeler ve kadın hakları” konulu Yaz Okulu kapanış panelinin konuşmacıları; İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Prof. Dr. Turgut Tarhanlı ile GREVIO Eski Başkanı ve CEDAW Komitesi Eski Üyesi  Prof. Dr. Feride Acar oldu.

Gerek dünya gerek Türkiye için önem arz eden insan hakları meseleleri ile ilgili olarak katılımcıların bilgi düzeylerini artırmayı amaçlayan ve bu yıl yedincisi düzenlenen BİLGİ’de İnsan Hakları Hukuku Yaz Okuluna altı yıl içinde toplam 1.108 kişi başvurdu ve 205 öğrenci katılmaya hak kazandı. BİLGİ’de İnsan Hakları Hukuku Yaz Okulu insan hakları hukuku ile ilgilenen, dünyadaki ve Türkiye’deki sorun ve konuları insan hakları perspektifinden değerlendiren, insan hakları üzerine kendini geliştirmeye, bu alanda çalışmaya ve araştırma yapmaya istekli hukuk fakültesi öğrencilerini hedef alıyor.

► Geçtiğimiz yıllarda düzenlenen yaz okulları:

7-11 Eylül 2015 tarihlerinde düzenlenen 1. Yaz Okulu

18-22 Temmuz 2016 tarihlerinde düzenlenen 2. Yaz Okulu