Bu bölümde, Avrupa Konseyi'nin ve Birleşmiş Milletler'in olağanüstü hal ile ilgili temel belgelerine, Anayasa'nın ilgili maddelerine, Olağanüstü Hal Kanunu ve Olağanüstü Hal Kurulu ve Büroların Kuruluş ve Görevleri ile Yükümlülüklerinin Karşılığının Tespit ve Ödenmesi Hakkında Yönetmelik'e ve olağanüstü hal ile ilgili genelge, karar, kanun hükmünde kararname, yönetmelik, tebliğ ve benzeri belgelere yer verilmektedir.
Uluslararası Belgeler
► Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi
Olağanüstü hallerde yükümlülükleri askıya alma
Madde 15
1. Savaş veya ulusun varlığını tehdit eden başka bir genel tehlike halinde her Yüksek Sözleşmeci Taraf, durumun kesinlikle gerektirdiği ölçüde ve uluslararası hukuktan doğan başka yükümlülüklere ters düşmemek koşuluyla, bu Sözleşme’de öngörülen yükümlülüklere aykırı tedbirler alabilir.
2. Yukarıdaki hüküm, meşru savaş fiilleri sonucunda meydana gelen ölüm hali dışında 2. maddeye, 3. ve 4. maddeler (fıkra 1) ile 7. maddeye aykırı tedbirlere cevaz vermez.
Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ilgili diğer maddeleri:
Yaşam hakkı
Madde 2
1. Herkesin yaşam hakkı yasayla korunur. Yasanın ölüm cezası ile cezalandırdığı bir suçtan dolayı hakkında mahkemece hükmedilen bu cezanın infaz edilmesi dışında, hiç kimsenin yaşamına kasten son verilemez.
2. Ölüm, aşağıdaki durumlardan birinde mutlak zorunlu olanı aşmayacak bir güç kullanımı sonucunda meydana gelmişse, bu maddenin ihlaline neden olmuş sayılmaz:
a) Bir kimsenin yasa dışı şiddete karşı korunmasının sağlanması;
b) Bir kimsenin usulüne uygun olarak yakalanmasını gerçekleştirme veya usulüne uygun olarak tutulu bulunan bir kişinin kaçmasını önleme;
c) Bir ayaklanma veya isyanın yasaya uygun olarak bastırılması
İşkence yasağı
Madde 3
Hiç kimse işkenceye veya insanlık dışı ya da aşağılayıcı muamele veya cezaya tabi tutulamaz.
Kölelik ve zorla çalıştırma yasağı
Madde 4 (1. fıkra)
1. Hiç kimse köle ya da kul durumunda tutulamaz.
Kanunsuz ceza olmaz
Madde 7
1. Hiç kimse, işlendiği zaman ulusal veya uluslararası hukuka göre suç oluşturmayan bir eylem veya ihmalden dolayı suçlu bulunamaz. Aynı biçimde, suçun işlendiği sırada uygulanabilir olan cezadan daha ağır bir ceza verilemez.
2. Bu madde, işlendiği zaman uygar uluslar tarafından tanınan genel hukuk ilkelerine göre suç sayılan bir eylem veya ihmalden suçlu bulunan bir kimsenin yargılanmasına ve cezalandırılmasına engel değildir.
► Tematik Bilgi Notu – Olağanüstü Hallerde Yükümlülükleri Askıya Alma
► Avrupa Konseyi - Türkiye Olağanüstü Hal Belgeleri (İngilizce)
(Memorandumun orijinal İngilizce metnine ulaşmak için tıklayınız.)
► Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri'nin Memorandumuna Karşı Adalet Bakanlığı Görüşleri
►Venedik Komisyonu Türkiye Raporları
• 15 Temmuz 2016 Darbe Girişimi Sonrasında Çıkarılan 667-676 Sayılı Olağanüstü Hal Kanun Hükmünde Kararnameleri Hakkında Venedik Komisyonu Görüşü (12 Aralık 2016)
• Son Dönemde Çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnamelerde Yer Alan Medya Özgürlüğüne Dair Tedbirlere İlişkin Venedik Komisyonu Görüşü (13 Mart 2017)
• Yerel Demokrasinin İşleyişi İle İlgili 1 Eylül 2016 Tarih ve 674 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Hükümlerine İlişkin Venedik Komisyonu Görüşü (9 Ekim 2017)
Madde 2
1. Sözleşme'ye Taraf Devlet, yetkisi altındaki ülkelerde işkence olaylarını önlemek için etkili kanuni, idari, adli veya başka tedbirleri alacaktır.
2. Hiç bir istisnai durum, ne harp hali ne de bir harp tehdidi, dahili siyasi istikrarsızlık veya herhangi başka bir olağanüstü hal, işkencenin uygulanması için gerekçe gösterilemez.
3. Bir üst görevlinin veya bir kamu merciinin emri, işkencenin haklılığına gerekçe kabul edilemez.
► Medeni ve Siyasi Haklara İlişkin Uluslararası Sözleşme
Madde 4
1. Ulusun hayatını tehdit eden ve varlığı resmen ilan edilmiş olan olağanüstü bir durumun ortaya çıkması halinde, bu Sözleşme'ye Taraf Devletler, uluslararası hukuktan kaynaklanan diğer yükümlülüklerine aykırı olmamak ve ırk, renk, cinsiyet, dil, din ya da toplumsal kökene dayalı bir ayrımcılık içermemesi kaydıyla, durumun gerektirdiği ölçüde olmak üzere, bu Sözleşme'den doğan yükümlülüklerinden ayrılan tedbirler alabilirler.
2. Bu hükme dayanılarak Sözleşme'nin 6, 7, 8 (1. ve 2. fıkralar), 11, 15, 16 ve 18nci maddelerine aykırılık getirilemez.
3. Aykırılık hakkından yararlanmak isteyen bu Sözleşme'ye Taraf Devletler, hangi hükümleri uygulamaktan kaçındıklarını ve bu davranışta bulunmalarına yol açan nedenleri, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri aracılığıyla, bu Sözleşme'ye Taraf diğer Devletlere derhal bildireceklerdir. Böyle bir aykırılığı sona erdirdikleri tarih konusunda da yine aynı kanal aracılığıyla bir bildirimde bulunacaklardır.
Medeni ve Siyasi Haklara İlişkin Uluslararası Sözleşmesi'nin ilgili diğer maddeleri:
Madde 6
1. Her insanın doğuştan gelen yaşama hakkı vardır. Bu hak yasalarla korunacaktır. Hiç kimsenin yaşamı keyfi olarak elinden alınamaz.
2. Ölüm cezasını kaldırmamış olan ülkelerde idam hükmü, ancak suçun işlendiği anda yürürlükte olan yasalara uygun olarak ve bu Sözleşme ile Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi hükümlerine aykırı olmamak şartı ile, en ağır suçlar için verilebilir. Bu ceza ancak yetkili bir mahkeme tarafından verilmiş kesin bir karar üzerine uygulanabilir.
3. Yaşamdan yoksun bırakma eyleminin soykırım suçunu oluşturması durumunda, bu maddenin hiçbir hükmünün Sözleşme'ye Taraf Devletlerden hiçbirine Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi hükümlerinden doğan herhangi bir yükümlülüğüne herhangi bir biçimde aykırılık olanağını vermeyeceği açıktır.
4. Ölüm cezasına çarptırılan herkesin, cezanın affedilmesini ya da daha hafif bir cezaya çevrilmesini istemeye hakkı vardır. Genel af, özel af ya da ölüm cezasının değiştirilmesi kararı her durumda verilebilir.
5. Ölüm cezası onsekiz yaşın altındaki kimseler tarafından işlenen suçlar için verilemez ve hamile kadınların idam cezaları yerine getirilemez.
6. Bu maddenin hiçbir hükmü, Sözleşme'ye Taraf herhangi bir Devlet tarafından, idam cezasının kaldırılmasını geciktirmek ya da önlemek için kullanılamaz.
Madde 7
Hiç kimse işkenceye ya da zalimane, insanlık dışı ya da küçük düşürücü muamele ya da cezalandırmaya maruz bırakılamaz. Özellikle, hiç kimse kendi özgür rızası olmadan tıbbi ya da bilimsel deneylere tabi tutulamaz.
Madde 8 (1. ve 2. fıkra)
2. Hiç kimse kul durumunda tutulamaz.
Madde 11
Hiç kimse, sırf bir akitten doğan yükümlülüğünü yerine getiremediği gerekçesiyle hapsedilemez.
Madde 15
1. Hiç kimse, işlendiği zamanda ulusal ya da uluslararası hukuk bakımından suç sayılmayan bir fiil ya da ihmal yüzünden suçlu sayılamaz. Suç sayılan bir fiile, işlendiği zaman yürürlükte olan bir cezadan daha ağır ceza verilemez. Fiilin işlenmesinden sonra yasalarda bu fiile karşılık daha hafif bir ceza öngörülecek olursa, fiili işleyene bu ikinci ceza uygulanır.
2. Bu maddenin hiçbir hükmü, işlendiği sırada uluslar topluluğunun kabul ettiği genel hukuk ilkelerine göre suç sayılan bir fiil ya da ihmal yüzünden bir kimsenin yargılanmasını ya da cezalandırılmasını engelleyemez.
Madde 16
Herkes, her yerde, kanun önünde kişi olarak tanınma hakkına sahip olacaktır.
Madde 18
1. Herkes düşünce, vicdan ve din özgürlüğüne sahip olacaktır. Bu hak, herkesin istediği dine ya da inanca sahip olması ya da bunları benimsemesi özgürlüğünü ve herkesin aleni veya özel olarak bireysel ya da başkaları ile birlikte toplu olarak, kendi din ya da inancını ibadet, icra, bunun icaplarını yerine getirme ya da öğretme bakımından ortaya koyma özgürlüğünü de içerir.
2. Hiç kimse, kendi seçtiği bir din ya da inanca sahip olma ya da bunu benimseme özgürlüğünü zedeleyecek bir baskıya maruz bırakılamaz.
3. Bir kimsenin kendi dinini veya inançlarını ortaya koyma özgürlüğüne ancak yasalarla belirlenen ve kamu güvenliğini, düzenini, sağlığını, ahlakını ya da başkalarının temel hak ve özgürlüklerini korumak için gerekli kısıtlamalar getirilebilir.
4. Bu Sözleşme'ye Taraf Devletler, ana-babaların ve, uygulanabilir olan durumlarda, yasalarca saptanmış vasilerin, çocuklarına kendi inançlarına uygun bir dinsel ve ahlaki eğitim verme özgürlüklerine saygı göstermekle yükümlüdürler.
► Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komitesi, Genel Yorum No 5: Derogasyonlar (İngilizcesi için tıklayınız.)
► Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komitesi, Genel Yorum No 29: Olağanüstü Hallerde Derogasyonlar (İngilizcesi için tıklayınız.)
► Birleşmiş Milletler - Türkiye Olağanüstü Hal Belgeleri (İngilizce)
►Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Özel Raportörlerinin Açıklaması (17 Ocak 2018)
Ulusal Belgeler
► Anayasa
Temel hak ve hürriyetlerin kullanılmasının durdurulması
Madde 15 - Savaş, seferberlik, sıkıyönetim veya olağanüstü hallerde, milletlerarası hukuktan doğan yükümlülükler ihlal edilmemek kaydıyla, durumun gerektirdiği ölçüde temel hak ve hürriyetlerin kullanılması kısmen veya tamamen durdurulabilir veya bunlar için Anayasada öngörülen güvencelere aykırı tedbirler alınabilir.
Birinci fıkrada belirlenen durumlarda da, savaş hukukuna uygun fiiller sonucu meydana gelen ölümler dışında, kişinin yaşama hakkına, maddi ve manevi varlığının bütünlüğüne dokunulamaz; kimse din, vicdan, düşünce ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamaz ve bunlardan dolayı suçlanamaz; suç ve cezalar geçmişe yürütülemez; suçluluğu mahkeme kararı ile saptanıncaya kadar kimse suçlu sayılamaz.
Tabii afet ve ağır ekonomik bunalım sebebiyle olağanüstü hal ilanı
Madde 119 – Tabii afet, tehlikeli salgın hastalıklar veya ağır ekonomik bunalım hallerinde, Cumhurbaşkanı başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu, yurdun bir veya birden fazla bölgesinde veya bütününde süresi altı ayı geçmemek üzere olağanüstü hal ilan edebilir.
Şiddet olaylarının yaygınlaşması ve kamu düzeninin ciddi şekilde bozulması sebepleriyle olağanüstü hal ilanı
Madde 120 - Anayasa ile kurulan hür demokrasi düzenini veya temel hak ve hürriyetleri ortadan kaldırmaya yönelik yaygın şiddet hareketlerine ait ciddi belirtilerin ortaya çıkması veya şiddet olayları sebebiyle kamu düzeninin ciddi şekilde bozulması hallerinde, Cumhurbaşkanı başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu, Milli Güvenlik Kurulunun da görüşünü aldıktan sonra yurdun bir veya birden fazla bölgesinde veya bütününde, süresi altı ayı geçmemek üzere olağanüstü hal ilan edebilir.
Olağanüstü hallerle ilgili düzenleme
Madde 121 - Anayasanın 119 ve 120nci maddeleri uyarınca olağanüstü hal ilanına karar verilmesi durumunda, bu karar Resmi Gazetede yayımlanır ve hemen Türkiye Büyük Millet Meclisinin onayına sunulur. Türkiye Büyük Millet Meclisi tatilde ise derhal toplantıya çağırılır. Meclis, olağanüstü hal süresini değiştirebilir, Bakanlar Kurulunun istemi üzerine, her defasında dört ayı geçmemek üzere, süreyi uzatabilir veya olağanüstü hali kaldırabilir.
119uncu madde uyarınca ilan edilen olağanüstü hallerde vatandaşlar için getirilecek para, mal ve çalışma yükümlülükleri ile olağanüstü hallerin her türü için ayrı ayrı geçerli olmak üzere, Anayasanın 15inci maddesindeki ilkeler doğrultusunda temel hak ve hürriyetlerin nasıl sınırlanacağı veya nasıl durdurulacağı, halin gerektirdiği tedbirlerin nasıl ve ne suretle alınacağı, kamu hizmeti görevlilerine ne gibi yetkiler verileceği, görevlilerin durumlarında ne gibi değişiklikler yapılacağı ve olağanüstü yönetim usulleri, Olağanüstü Hal Kanununda düzenlenir.
Olağanüstü hal süresince, Cumhurbaşkanının başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu, olağanüstü halin gerekli kıldığı konularda, kanun hükmünde kararnameler çıkarabilir. Bu kararnameler, Resmi Gazetede yayımlanır ve aynı gün Türkiye Büyük Millet Meclisinin onayına sunulur; bunların Meclisce onaylanmasına ilişkin süre ve usul, İçtüzükte belirlenir.
18 Temmuz 2016 tarihli Resmi Gazete
• Yıllık İzinlerin Kaldırılması ile İlgili 2016/16 Sayılı Başbakanlık Genelgesi
21 Temmuz 2016 tarihli Resmi Gazete
22 Temmuz 2016 tarihli Resmi Gazete
• Ülke Genelinde Olağanüstü Hal İlanına Dair Karar
23 Temmuz 2016 tarihli Resmi Gazete
• KHK/667 Olağanüstü Hal Kapsamında Alınan Tedbirlere İlişkin Kanun Hükmünde Kararname
(667 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin İngilizce metnine ulaşmak için tıklayınız.)
24 Temmuz 2016 tarihli Resmi Gazete
• Olağanüstü Hal ile İlgili 2016/17 Sayılı Başbakanlık Genelgesi
• Milli Emlak Genel Tebliği (Sıra No: 371)
25 Temmuz 2016 tarihli Resmi Gazete
• 15 Temmuz Dayanışma Kampanyası ile İlgili 2016/18 Sayılı Başbakanlık Genelgesi
27 Temmuz 2016 tarihli Resmi Gazete - 2. Mükerrer
(668 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin İngilizce metnine ulaşmak için tıklayınız.)
31 Temmuz 2016 tarihli Resmi Gazete
(669 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin İngilizce metnine ulaşmak için tıklayınız. KHK ile ilgili İngilizce bilgi notu için tıklayınız.)
2 Ağustos 2016 tarihli Resmi Gazete
9 Ağustos 2016 tarihli Resmi Gazete
• 2016/16 Sayılı Başbakanlık Genelgesi ile İlgili 2016/19 Sayılı Başbakanlık Genelgesi
17 Ağustos 2016 tarihli Resmi Gazete
• KHK/670 Olağanüstü Hal Kapsamında Alınması Gereken Tedbirler Hakkında Kanun Hükmünde Kararname
(670 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin İngilizce metnine ulaşmak için tıklayınız. KHK ile ilgili İngilizce bilgi notu için tıklayınız.)
(671 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin İngilizce metnine ulaşmak için tıklayınız. KHK ile ilgili İngilizce bilgi notu için tıklayınız.)
• Gülhane Askeri Tıp Akademisi ve Asker Hastanelerinin Devrine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Karar
1 Eylül 2016 tarihli Resmi Gazete - Mükerrer
(672 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin İngilizce metnine ulaşmak için tıklayınız. KHK ile igili İngilizce bilgi notu için tıklayınız.)
1 Eylül 2016 tarihli Resmi Gazete - 2. Mükerrer
• KHK/673 Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname
(673 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin İngilizce metnine ulaşmak için tıklayınız. KHK ile ilgili İngilizce bilgi notu için tıklayınız.)
• KHK/674 Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname
(674 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin İngilizce metnine ulaşmak için tıklayınız. KHK ile ilgili İngilizce bilgi notu için tıklayınız.)
3 Eylül 2016 tarihli Resmi Gazete
• Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Genel Kurulunun 31/08/2016 Tarihli ve 2016/428 Sayılı Kararı
• Milli Savunma Bakanlığının 02/09/2016 Tarihli ve 2016/1 Sayılı Komisyon Kararı
9 Eylül 2016 tarihli Resmi Gazete
6 Ekim 2016 tarihli Resmi Gazete
• Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Genel Kurulunun 04/10/2016 Tarihli ve 2016/430 Sayılı Kararı
7 Ekim 2016 tarihli Resmi Gazete
13 Ekim 2016 tarihli Resmi Gazete
• Olağanüstü Halin Uzatılmasına Dair Karar
14 Ekim 2016 tarihli Resmi Gazete
• Milli Savunma Bakanlığının 13/10/2016 Tarihli ve 2016/2 Sayılı Komisyon Kararı
21 Ekim 2016 tarihli Resmi Gazete
• İdarelere Verilen Dilekçeler Hakkında 2016/21 Sayılı Başbakanlık Genelgesi
27 Ekim 2016 tarihli Resmi Gazete - Mükerrer
29 Ekim 2016 tarihli Resmi Gazete
• KHK/675 Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname
675 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin Fransızca metni için tıklayınız. KHK ile ilgili Fransızca Bilgi Notu için tıklayınız.
• KHK/676 Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname
676 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin Fransızca metni için tıklayınız. KHK ile ilgili Fransızca Bilgi Notu için tıklayınız.
1 Kasım 2016 tarihli Açıklama
2 Kasım 2016 tarihli Resmi Gazete
4 Kasım 2016 tarihli Resmi Gazete
• Anayasa Mahkemesinin 12/10/2016 Tarihli ve E: 2016/166, K: 2016/159 Sayılı Kararı (İptal davası: 668 Sayılı KHK hakkında)
• Anayasa Mahkemesinin 12/10/2016 Tarihli ve E: 2016/167, K: 2016/160 Sayılı Kararı (İptal davası: 669 Sayılı KHK hakkında)
8 Kasım 2016 tarihli Resmi Gazete
• Anayasa Mahkemesinin 2/11/2016 Tarihli ve E: 2016/171, K: 2016/164 Sayılı Kararı (İptal davası: 670 Sayılı KHK hakkında)
• Anayasa Mahkemesinin 2/11/2016 Tarihli ve E: 2016/172, K: 2016/165 Sayılı Kararı (İptal davası: 671 Sayılı KHK hakkında)
22 Kasım 2016 tarihli Resmi Gazete
• KHK/677 Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname
(677 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin İngilizce metnine ulaşmak için tıklayınız. KHK ile ilgili İngilizce Bilgi Notu için tıklayınız.)
• KHK/678 Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname
(678 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin İngilizce metnine ulaşmak için tıklayınız. KHK ile ilgili İngilizce Bilgi Notu için tıklayınız.)
24 Kasım 2016 tarihli Resmi Gazete
30 Kasım 2016 tarihli Resmi Gazete
• Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Genel Kurulunun 29/11/2016 Tarihli ve 2016/434 Sayılı Kararı
16 Aralık 2016 tarihli Resmi Gazete
• Harp Akademileri Yönetmeliğinin Yürürlükten Kaldırılmasına Dair Yönetmelik
27 Aralık 2016 tarihli Resmi Gazete
31 Aralık 2016 tarihli Resmi Gazete
• Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Genel Kurulunun 29/12/2016 Tarihli ve 2016/446 Sayılı Kararı
5 Ocak 2017 tarihli Resmi Gazete
• Olağanüstü Halin Uzatılmasına Dair Karar
6 Ocak 2017 tarihli Resmi Gazete - Mükerrer
• KHK/679 Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname
(679 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin İngilizce metnine ulaşmak için tıklayınız. KHK ile ilgili İngilizce Bilgi Notu için tıklayınız.)
• KHK/680 Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname
(680 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin İngilizce metnine ulaşmak için tıklayınız. KHK ile ilgili İngilizce Bilgi Notu için tıklayınız.)
(681 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile ilgili İngilizce Bilgi Notu için tıklayınız.)
14 Ocak 2017 tarihli Resmi Gazete
18 Ocak 2017 tarihli Resmi Gazete
20 Ocak 2017 tarihli Resmi Gazete - Mükerrer
23 Ocak 2017 tarihli Resmi Gazete
• KHK/682 Genel Kolluk Disiplin Hükümleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname
(682 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin İngilizce metnine ulaşmak için tıklayınız. KHK ile ilgili İngilizce Bilgi Notu için tıklayınız.)
• KHK/683 Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname
(683 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin İngilizce metnine ulaşmak için tıklayınız. KHK ile ilgili İngilizce Bilgi Notu için tıklayınız.)
• KHK/684 Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname
(684 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin İngilizce metnine ulaşmak için tıklayınız. KHK ile ilgili İngilizce Bilgi Notu için tıklayınız.)
• KHK/685 Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu Kurulması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname
(685 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin İngilizce metnine ulaşmak için tıklayınız. KHK ile ilgili İngilizce Bilgi Notu için tıklayınız.)
7 Şubat 2017 tarihli Resmi Gazete - Mükerrer
• KHK/686 Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname
686 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin Fransızca metnine ulaşmak için tıklayınız . KHK ile ilgili Fransızca Bilgi Notu için tıklayınız.
9 Şubat 2017 tarihli Resmi Gazete
• KHK/687 Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname
687 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin Fransızca metnine ulaşmak için tıklayınız . KHK ile ilgili Fransızca Bilgi Notu için tıklayınız.
21 Şubat 2017 tarihli Resmi Gazete
• Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Genel Kurulunun 13/02/2017 Tarihli ve 2017/35 Sayılı Kararı
24 Şubat 2017 tarihli Resmi Gazete
• Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Genel Kurulunun 23/02/2017 Tarihli ve 2017/36 Sayılı Kararı
1 Mart 2017 tarihli Resmi Gazete
9 Mart 2017 tarihli Resmi Gazete
• Anayasa Mahkemesinin 15/2/2017 Tarihli ve 2016/35094 Başvuru Numaralı Kararı (Bireysel başvuru: Murat Hikmet Çakmakcı)
• Anayasa Mahkemesinin 16/2/2017 Tarihli ve 2016/41934 Başvuru Numaralı Kararı (Bireysel başvuru: Hacı Osman Kaya)
18 Mart 2017 tarihli Resmi Gazete
• Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Genel Kurulunun 17/03/2017 Tarihli ve 2017/113 Sayılı Kararı
29 Mart 2017 tarihli Resmi Gazete - Mükerrer
• KHK/688 Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname
(688 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile ilgili İngilizce Bilgi Notu için tıklayınız)
30 Mart 2017 tarihli Resmi Gazete
• Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Genel Kurulunun 29/03/2017 Tarihli ve 2017/664 Sayılı Kararı
4 Nisan 2017 tarihli Resmi Gazete
• Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Genel Kurulunun 03/04/2017 Tarihli ve 2017/665 Sayılı Kararı
18 Nisan 2017 tarihli Resmi Gazete - Mükerrer
• Olağanüstü Halin Uzatılmasına Dair Karar
29 Nisan 2017 tarihli Resmi Gazete - Mükerrer
• KHK/689 Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname
(689 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile ilgili İngilizce Bilgi Notu için tıklayınız)
• KHK/690 Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname
(690 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin İngilizce metnine ulaşmak için tıklayınız. KHK ile ilgili İngilizce Bilgi Notu için tıklayınız.)
6 Mayıs 2017 tarihli Resmi Gazete
• Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Genel Kurulunun 04/05/2017 Tarihli ve 2017/681 Sayılı Kararı
• Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Genel Kurulunun 05/05/2017 Tarihli ve 2017/682 Sayılı Kararı
9 Mayıs 2017 tarihli Resmi Gazete
22 Mayıs 2017 tarihli Resmi Gazete
1 Haziran 2017 tarihli Resmi Gazete
• Hâkimler ve Savcılar Kurulu Genel Kurulunun 31/05/2017 Tarihli ve 2017/684 Sayılı Kararı
22 Haziran 2017 tarihli Resmi Gazete-2.Mükerrer
• KHK/691 Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname
(691 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin İngilizce metnine ulaşmak için tıklayınız. KHK ile İngilizce Bilgi Notu için tıklayınız)
30 Haziran 2017 tarihli Resmi Gazete
• Anayasa Mahkemesi-Aydın Yavuz ve Diğerleri Başvurusu
12 Temmuz 2017 tarihli Resmi Gazete-Mükerrer
• Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonunun Çalışmasına İlişkin Usul ve Esaslar
14 Temmuz 2017 tarihli Resmi Gazete-Mükerrer
• KHK/692 Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname
(692 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile İlgili İngilizce Bilgi Notu İçin Tıklayınız)
18 Temmuz 2017 tarihli Resmi Gazete-Mükerrer
• Olağanüstü Halin Uzatılmasına Dair Karar
26 Temmuz 2017 tarihli Resmi Gazete
• Anayasa Mahkemesi'nin 19/7/2017 Tarihli ve 2016/29085 Başvuru Numaralı Kararı (Sait Orçan Başvurusu)
29 Temmuz 2017 tarihli Resmi Gazete
• Hakimler ve Savcılar Kurulunun 2017/702 sayı ve 28/07/2017 Tarihli Kararı
1 Ağustos Tarihli 2017 tarihli Resmi Gazete
• Anayasa Mahkemesi-Selçuk Özdemir Başvurusu
25 Ağustos Tarihli 2017 tarihli Resmi Gazete
• KHK/693 Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname
• KHK/694 Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname
(694 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin İngilizce metni için tıklayınız. 693 ve 694 Sayılı KHK'lar ile ilgili İngilizce Bilgi Notu için tıklayınız)
18 Ekim 2017 tarihli Resmi Gazete -Mükerrer
• Olağanüstü Halin Uzatılmasına Dair Karar
Hakimler ve Savcılar Kurulu Birinci Dairesi 28 Kasım 2017 Tarihli ve 1652 Sayılı Kararı
Olağanüstü Hal İnceleme İşlemleri Komisyonunun Kararları Hakkında Duyurusu (22 Aralık 2017)
24 Aralık 2017 tarihli Resmi Gazete
• KHK/695 Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname
(695 sayılı Kanun Hükmünde Kararname İle İlgili İngilizce Bilgi Notu İçin Tıklayınız)
• KHK/696 Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname
(696 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin İngilizce Metni İçin Tıklayınız. KHK ile ilgili İngilizce Bilgi Notu için Tıklayınız)
12 Ocak 2018 Tarihli Resmi Gazete
• KHK/697 Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname
(697 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile İlgili İngilizce Bilgi Notu İçin Tıklayınız)
18 Ocak 2018 tarihli Resmi Gazete-Mükerrer
• Olağanüstü Halin Uzatılmasına Dair Karar
Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu Duyurusu (18 Ocak 2018)
19 Ocak 2018 Tarihli Resmi Gazete
• Anayasa Mahkemesi'nin 11/01/2018 Tarih ve 2016/16092 Başvuru Numaralı Kararı (Şahin Alpay Başvurusu)
8 Mart 2018 Tarihli Resmi Gazete-Mükerrer
• 7069 Sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanun
18 Nisan 2018 tarihli Resmi Gazete -Mükerrer
• Olağanüstü Halin Uzatılması Kararı
Bu sayfa, 14 Mayıs 2018 tarihinde güncellenmiştir.